+387 51 329 750

VIJESTI

Projekat je realizovao 4 praktična treninga u opštinama Laktaši, Srbac, Derventa i Novi Grad o organizaciji aktivnosti na prevenciji, ublažavanju efeketa poplava i sprečavanju poplava, čime je povećana spremnost reagovanja učesnika treninga u uslovima poplava i djelovanja na sprečavanju njihovog nastajanja. Na treninzima su učestvovali predstavnici formalnih, kao i neformalnih grupa koje su pružale podršku u toku poplava 2014., kako bi se i njihovo djelovanje moglo uključiti i planirati u slučaju vanrednih situacija.

 U okviru projekta su takođe realizovane 4 simulacije za odgovorno osoblje iz projektnih opština- predstavnike formalnih i neformalnih grupa, kako bi se učvrstili kanali komunikacije i struktura donošenja i sprovođenja odluka. Cilj simulacija je da se pokrene konstruktivna diskusija između predstavnika formalnih i neformalnih grupa o njihovim ulogama, nadležnostima i odgovornostima u uslovima vanrednih situacija.

Organizovane su 2 terenske vježbe spašavanja na vodi u opštinama Derventa i Novi Grad kako bi se testirale predviđene procedure spašavanja i stekla neophodna praktična iskustva. U toku terenskih vježbi je testirana mobilna aplikacija za informisanje i upozoravanje u vanrednim situacijama poplava koja je razvijena kroz projekat.

 

Mobilna aplikacija za informisanje i upozoravanje u vanrednim situacijama poplava je razvijena kroz FEMRED projekat. Mobilna aplikacija ima dvije sekcije: javna koja služi za obavještavanje građana tokom vanredne situacije, dok privatna sekcija omogućava registrovanim korisnicima iz formalnih i neformalnih grupa da razmjenjuju informacije i koordinišu aktivnosti.

Aplikacija ima za opciju automatsko ažuriranje informacija sa FEMRED websajta, kako bi se omogućio veći opseg i dostupnost informacija od ključnog značaja u situacijama poplava.

Mobilna aplikacija je dostupna za preuzimanje na Google Store linku:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.blmedia.femred

 

Pretraga

Partneri projekta

LIR evolution
Savus
Top